concentratie

Vakantie!
26 juni 2019
Pak jij het juiste stokje?
14 oktober 2019

concentratie

Concentratie. Ja, en nu even de aandacht erbij houden.

Herken je het, dat mensen het best vaak hebben over concentratie en concentratie problemen.

Ik kan me niet concentreren.
Als hij zich nou wat beter zou concentreren dan….
De concentratie in de klas is echt ver te zoeken.
Misschien moeten we wel denken aan adhd want de concentratie is echt minimaal.

Wat is dat nu eigenlijk concentratie?
Ik ben even gaan zoeken en heb een rijtje verklaringen gevonden voor het woord concentratie.

Ik zal ze eens met je delen:

  • Aandacht
  • Bundeling
  • Cluster
  • Geconcentreerdheid
  • Dichtheid
  • Gespannenheid
  • In gespannenheid
  • Op een punt gerichte aandacht
  • Opeenhoping
  • Samenbundeling

Bij school taken passen wel een aantal omschrijvingen.
Toen ik toch bezig was met het zoeken naar een goede omschrijving van concentratie, zag ik enorm veel informatie hoe je je concentratie kunt verbeteren.

Het antwoord hoe het nu toch kan dat sommige mensen/ kinderen zich niet kunnen concentreren was iets moeilijker te vinden.
Het wordt interessant om eens uit te zoeken hoe het kan dat je kind zich niet kan concentreren, toch?

Een aantal mogelijkheden op een rij waardoor het voor je kind een uitdaging blijft om de aandacht bij de les te houden.  Maar ook de aandacht bij de opgegeven taak te houden.

Instructie
Is de instructie van de juf/meester wel goed bij het kind aangekomen.
Soms wordt er een aantal stappen achter elkaar uitgelegd zodat je daarna zelfstandig aan de slag kunt met het aangeboden werk.
Als een van de stappen niet goed is begrepen of goed is gehoord dan weet het kind niet wat het moet doen.
Het gaat dan om zich heen kijken in de hoop dat iemand hem alsnog op weg helpt. Weer vragen doen kinderen vaak niet ze willen ook niet extra opvallen of te horen krijgen. Ja, je moet wel opletten als ik wat uitleg.

Lezen
Bij veel vakken op school moet er het nodige worden gelezen. Niet voor ieder kind is dit een fluitje van een cent. Het leren lezen is een hele uitdaging.
Wat belangrijk is bij het leren lezen is dat ogen heel goed samenwerken met elkaar. Dit is niet altijd het geval en dan wordt lezen een uitdaging. Letters kunnen vaag zijn of bijna dansend voor je ogen bewegen of je bent steeds kwijt op welke regel je toch was.
Als het kind dan vraagt kun je het goed lezen, wat voor antwoord moet het dan geven? Je weet immers niet hoe letters zichtbaar horen te zijn. Dit is zoals jij het altijd hebt gezien. En wat betreft de concentratie die is gauw verdwenen.
Wat je wel van deze kinderen hoort is, ik vind lezen niet leuk het is saai.
Daarom is het niet onbelangrijk om eens wat mee aandacht te besteden aan de goede samenwerking van de ogen. Dit is wel iets anders of je wel of niet scherp veraf of dichtbij kunt zien.

Wiebelstaartjes
Ze kunnen maar niet rustig op de stoel blijven zitten. Hippen maar heen en weer. Deze kinderen lijken geen rust te kunnen vinden. Door deze bewegelijkheid missen ze instructie en wordt concentreren een blijvende uitdaging. Als je dan aan dit kind vraagt zit eens stil, dan lukt dit soms echt wel even voor een momentje, alleen er is dan geen aandacht voor het werk.
Twee dingen tegelijk doen lukt echt niet.
Want op dat moment is het bezig met de opdracht zit eens stil.
Vaak komt deze bewegelijkheid voort uit het actief zijn van reflexen. Als een reflex de juiste prikkel krijgt zal het altijd reageren met beweging.
Dit gebeurd buiten je wil om, je kunt er niets aan doen.

Met alles bezig behalve met…
Dan is er nog de groep kinderen die alles in de gaten houden. Moeten altijd even kijken als er iets valt of een stoel heen en weer schuift. Elk geluid heeft hun aandacht. Maar ook elke beweging die zichtbaar is trekt hun aandacht. Verandering door bijvoorbeeld een wolk die voor de zon komt en het lokaal donkerder maakt het heeft hun aandacht.
Ze zijn met alles bezig behalve met hun eigen werk, hun concentratie is constant ver te zoeken. Ook zij zullen regelmatig te horen krijgen let eens op, ga aan het werk.

Concentratie gaat niet vanzelf. Als je het als kind al moeilijk vindt en je krijgt door dat daardoor je rapport minder goed is. Je ouders weer met de docent moet praten dan doet dit ook weinig goeds voor de motivatie en het zelfvertrouwen.

Jij als ouder
Jij als ouder krijgt regelmatig terug van school, ja de concentratie he.
Als dat toch eens veranderde dan …. Vraag dan eens door aan de juf/meester, op welke momenten heeft mijn kind geen concentratie. Wil jij dit wat duidelijker voor mij omschrijven wat jij er mee bedoeld. Misschien kunnen jullie er samen achter komen wanneer de concentratie weer verdwijnt, want dan kunnen er gerichtere maatregelen genomen worden.

Een paar tips

Als de instructie te snel gaat, bouw dan even een korte pauze in tussen dat wat je verteld zodat kind de instructie even kan verwerken.

Als het kind heel bewegelijk is geef het vaker de mogelijkheid om even te mogen bewegen.

Lezen
Leg een wit papier onder de regel zodat de andere letters minder opvallen en de aandacht trekken. Of ga eens in gesprek met een visueel screener om eens te laten kijken hoe goed ogen kunnen samenwerken.

Aandacht hebben voor alles en iedereen, geef een plek in de ruimte zodat er overzicht is.

Deze tips zijn kleine hulpjes om de concentratie iets te verbeteren.
Soms is er meer nodig.


Heeft jou kind ook moeite met concentratie en gaat het leren op school niet zo gemakkelijk, vul dan eens de vragenlijst in.
Mogelijk komen wij er al snel achter waarom het zo lastig is voor je kind om zich te blijven concentreren.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *