Reflexen wat doen ze?

Primitieve reflexen

Primitieve reflexen hebben als functie het pas geboren kind te helpen overleven de eerst maanden van het leven.
De primitieve reflexen hebben een tijdelijke belangrijke functie, als ze goed worden ontwikkeld in het lichaam vormen ze een goed fundament voor alles wat een kind gaat leren. Als primitieve reflexen aanwezig blijven zijn ze stoorzenders die het leren en gedrag negatief beïnvloeden.

Reflexen worden aangestuurd door de hersenstam, net als bijvoorbeeld de hik of je hartslag.
Een nog actieve primitieve reflex kan worden geprikkeld door licht, geluid, beweging en aanraking.
Iedere keer als deze prikkel plaats vindt gaat de reflex reageren met een beweging die buiten jouw wil om gaat. Als kind heb je je zelf steeds weer opnieuw te richten op de activiteit waar je mee bezig was. Dit gaat ten koste van concentratie, je mist een deel van de uitleg en het kost je extra energie om bij de les te blijven.
Je doet echt wel je best, alleen deze reflexen zijn stoorzenders.

Er zijn verschillende reflexen die ieder hun eigen werking hebben en invloed op het leer proces. Door primitieve reflexen door te ontwikkelen kunnen ze overgaan in reflexen die blijvend zijn en helpend zijn. Posturale reflexen genoemd, zij zorgen voor een goede lichaamshouding.

Hoe kun je dit veranderen? Door beweging!

Ik maak een programma met met daarin oefeningen speciaal afgestemd op jouw kind.
Deze speciale oefening gaan jullie thuis doen. Investering in tijd ongeveer 5 minuten per dag.
Je gaat versteld staan hoeveel er voor je kind gaat veranderen. De schoolprestaties gaan snel verbeteren, en minstens zo belangrijk ook sociaal emotioneel zal er een positieve verandering plaats vinden.

Om je een idee te geven hoe het is voor kinderen met actieve primaire reflexen de volgende vergelijking:
Autorijden.

Sturen, schakelen, spiegels gebruiken, remmen je instructeur leert ze je. Alleen je leert nooit om deze handelingen te automatiseren. Altijd moet je nadenken wat je moet doen tijdens het rijden. Bij iedere afslag moet je dan bedenken, o ja in de spiegel kijken, richting aanwijzer, niet vergeten terug te schakelen nog eens kijken gas bij geven na de bocht, weer schakelen.(Ik ben nu vast iets vergeten)

Bedenk is hoe vermoeiend moet dit zijn, zeker als je elke dag 5 uur moet gaan auto rijden.
Dit is wat veel kinderen met nog actieve  primitieve reflexen dagelijks ervaren op school.

Monique Coacht Kids

  06-10 31 88 33
  info@moniquecoachtkids.nl

GRATIS E-BOOK: 5 tips om zonder woorden je boze kind te kalmeren

Om u en uw kind op gang te helpen heb ik een e-book gemaakt. In dit e-book staan een aantal handvatten die u en uw kind op weg kunnen helpen. Vul uw naam en e-mailadres in om het e-book gratis te kunnen downloaden.