Haal je doel met wilskracht! IQ alleen is niet altijd voldoende.

De Brugklas, hoe was jouw ervaring?
13 september 2017

Haal je doel met wilskracht! IQ alleen is niet altijd voldoende.

Wilskracht of IQ

Waar je komt met wilskracht IQ alleen is niet altijd voldoende, stel je ook een doel.
In groep 8 zat onze dochter Maxime en ze had zich zelf een  doel gesteld. Ik ga Grieks en Latijn leren!!
Er is haar door menig een gevraagd waarom? Met als antwoord? Ik wil dat graag leren! Oke? De uitslag van de cito toets was daar, en wat bleek haar droom had wat hindernissen. De score was niet hoog genoeg om zo naar de vwo klas te starten. Ze moest instappen op tl-havo wat een enorme teleurstelling voor haar, tranen haar doel in duigen. Nu ken ik Maxime en die laat het er niet bij zitten. Toch maar naar de tl-havo klas met tegenzin,alleen wel met een plan HARD WERKEN!Het plan werkte ,voor dat wij er erg in hadden zat ze op de havo en nog eens een rapport afwachten toen zat ze op het vwo.

In de tweede klas werd een deel van haar doel werkelijkheid eindelijk Latijn leren. Als ik haar hielp bij het overhoren, voelde ik me net Hermelien uit de serie Harry Potter, alleen dan zonder toverstafje.
Op naar de derde en daar werd nog een deel van haar doel werkelijkheid Grieks leren. Aan het eind van de derde klas een profiel kiezen, wat een moeilijke keuze. Grieks zou te veel zijn samen met de andere vakken van het profiel. Dus….dat deel toch maar laten vallen,het was duidelijk te hoog gegrepen. Maxime was zich daar van bewust en en kon zich er wel bij neer leggen. Tot zo ver ging alles prima, hard werken wordt beloont.

Op naar de vierde klas, oeps en in eens werd alles anders. Er werd steeds gezegd, als je door de derde bent dan wordt het makkelijker. Nou dat was niet wat ik zag. Alleen Maxime heeft nog steeds een doel! Heel hard werken, heel veel tranen, veel te weinig slaap in de periodes van de toetsen. Vreselijke stress tijdens het wachten op de uitslag van de toetsweek.
Ik heb wel eens gezegd, schat ga naar de havo. Nee!! Dat is geen optie! Oke…Ik ga er vanuit dat Maxime zelf keuzes kan maken, daarom deze ook.
Hoe moeilijk ook ze blijft doorzetten. Huilen om een slecht cijfer en vervolgens zich zelf weer een “schop”onder de kont te geven om weer door te gaan. Mam help je met de planning? Ja zeker en hop daar ging ze weer aan de slag. Zich zelf het nodige te ontzeggen, niet naar alle feestjes soms echt verjaardagen overslaan ondanks dat Maxime altijd zo geniet van de familie. DOORGAAN !!!!

In de zesde aangekomen, komt ze op een dag bij me en zegt: Mam ik denk dat ik weet wat ik straks ga studeren. Nou dat is super, laat maar horen dat wil ik wel weten. Met tranen in haar ogen verteld ze mam ik wil Japans studeren. Vind jij dat goed. Lieve schat als jij zo geraakt wordt door deze keuze dan is dat goed. Denk maar aan “say yes to the dress” daar huilen ze ook allemaal als ze de juiste keuze hebben gemaakt. Ze kan weer lachen.
Maxime blijft door leren en heeft een prachtig nieuw doel in haar hoofd.
Ook nu weer Japan?? Wat moet je er mee? (het is voor sommige mensen nog niet zo gemakkelijk om zich hierin te verplaatsen).

Het examen het gaf een enorme hoeveelheid stress. Wat een drama. Tranen heel veel tranen. Helaas is de uitslag wat minder positief dan Maxime hoopte, voor haar geen vlag met daaraan een tas.
Tranen heel veel tranen.
Hoe nu verder? Alleen Maxime heeft nog steeds een doel Japans studeren. Wat Maxime de kop heeft gekost zijn Latijn en natuurkunde. Maxime heeft een plan en gaat in gesprek met de decaan en stelt voor natuurkunde uit het pakket te gooien en aardrijkskunde en economie daar voor in de plaats.
Wat toch weer een dappere stap. De decaan heeft er vertrouwen in en Maxime krijgt leerwerk mee voor in de vakantie.

Gelukkig had Maxime zich nog een doel gesteld wat niets met de studie te maken heeft gesteld. Ze wil op vakantie naar Japan, ze heeft hier jaren voor gespaard. Ze gaat  drie weken reizen door Japan, alleen. Drie onvergetelijke weken heeft ze gehad, thuis gekomen weer aan de studie. Nu weet ze helemaal zeker dat ze Japans gaat studeren.

Ook dit jaar weer veel leren en herhalen en ja, ook nu weer de nodige tranen. Toch ook overwinningen, cijfers die toch beter zijn dan vorig jaar en met de nieuwe vakken gaat het ook goed.
Weer stress voor het examen heel veel stress.
Hele berekeningen worden gemaakt, ik krijg uitleg over kern vakken en de 5 1/2 regeling.
Examens achter de rug even geen stress, gelukkig even tijd voor wat anders.
Nu is het weer afwachten en wachten duurt lang. Toch nadenken heb ik het goed genoeg gedaan? Kan de vlag met daaraan de tas nu wel naar buiten?
Kan Theo nu wel de 7 lagen taart gaan bakken zodat we met iedereen kunnen vieren dat er een geweldige prestatie is geleverd??
Wij blijven positief, want dan is er en geweldig doel bereikt en kunnen er weer nieuwe stappen worden gezet. Stappen waar zo naar verlangt wordt.
Studeren, het huis uit ,naar Leiden vrijheid nieuw avontuur…..

 

Ik kan jullie vertellen het is Maxime gelukt!!! De vlag hangt buiten en de tas hangt er naast. Theo gaat aan het bakken en de uitnodigingen om dit met elkaar te vieren gaan de deur uit!!!
Zo zie je maar ..hard werken wordt beloont. Trots ontzettend trots zijn wij dat jij Maxime ondanks alle tegenslag bent blijven door knokken.
Lieve schat heel veel plezier in Leiden. En jij weet als geen ander “alles komt goed” en niet alle dromen zijn bedrog.

Liefs van een trotse moeder
Monique

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *