Visuele screener

Ik zie, ik zie wat jij niet ziet.

Als je vraagt aan je kind, kun je alles goed zien? Zal het vaak antwoorden met, ja hoor. Je kind weet eigenlijk niet wat goed zien is, je kind heeft geen vergelijking. Het kan daarom maar zo zijn dat de letters wel op het papier dansen, ja misschien hoort dit wel zo.

Het is belangrijk om naar andere symptomen te kijken waaraan je kunt zien dat lezen een uitdaging is.

Lezen saai en stom vinden. Vertellen dat de ogen branden of gauw moe zijn of klagen over hoofdpijn. Vaak liggen de kinderen bijna met het hoofd op het schrift of boek. Wat je ook regelmatig ziet dat kinderen hun hoofd steunen in hun hand. Het lijkt dan dat ze moe zijn of geen interesse tonen alleen het heeft voor het kind een ander doel zo kun je je hoofd zo draaien dat het lezen iets makkelijker wordt.

Als je denkt dat je kind niet goed kunt zien ga je al gauw naar de oogarts. De oogarts neemt dan testen af en kijkt of er een bril nodig is voor ver of dichtbij.
Niet altijd wordt er gekeken of de ogen wel samenwerken.

Om een goede samenwerking te hebben van ogen moeten samen naar een zelfde punt kunnen kijken, fixeren. Lukt dat niet dan kunnen de hersenen de informatie van beide ogen niet toe een duidelijk plaatje maken. Hierdoor zal het beeld wazig zijn, gaan letters dansen en wordt lezen erg vermoeiend.
Het niet goed kunnen samenwerken van de beide ogen noemt men Fixatiedisparatie.
Het niet goed kunnen samenwerken van de ogen wordt ook wel eens verward met dyslexie.

Doormiddel van een eenvoudig tekentestje door een bioptor is gauw te zien of de samenwerking in orde is of nog aandacht verdient.
Meer weten neem dan contact met me op.

Monique Coacht Kids

  06-10 31 88 33
  info@moniquecoachtkids.nl

GRATIS E-BOOK: 5 tips om zonder woorden je boze kind te kalmeren

Om u en uw kind op gang te helpen heb ik een e-book gemaakt. In dit e-book staan een aantal handvatten die u en uw kind op weg kunnen helpen. Vul uw naam en e-mailadres in om het e-book gratis te kunnen downloaden.